.

.

tiistai 10. elokuuta 2010

"Potut ei tarvihe silimiä"
Hellekesä on vienyt mehut, niin ihmisistä kuin kellarista, ainakin meillä. Mustaviinimarjat on ihan rupiskoja mutta punaisista saatiin pullollinen ihanaa lentsulääkettä talven varalle. Kolmen karviaismarjapensaan sadolle, joka on yllätys yllätys runsas, pitäisi keksiä käyttöä.

Tehtiin tänään Miekkosen kanssa puita, eli vanhoja trukkilavoja moottorisahalla pilkottiin saunapuiksi. Melkoista puuhaa helteessä, vaikka lämpötila olikin laskenut eilisestä melkein kymmenen astetta. Kesken savotan ropotteli vähän väliä vettä ja Miekkonen loihe lausumahan "Olis ollut vielä puoli tuntia satamatta" johon minä että "Eeeiiii, koko kesän oon kantanu kaivon tyhjäksi vettä kuivuudesta kärsiville kukille ja kasvimaalle, niin antais taivas nyt sitä vuorostaan" - sitten tanssin varmuuden vuoksi vielä pari sadetanssia .


Tarina kertoo, että mummu oli varsin tarkka ruuan ulkonäön suhteen ja varsinkin perunan kuorimisessa ei kannattanut lusmuta, sillä yhtään mustaa pilkkua ei saanut jäädä kuorittuihin perunoihin. "Potut ei tarvihe silimiä" oli kuulemma kommentti moiseen huolimattomuuteen. Mummu kuoli kun olin kolme mutta hyvä neuvo oli minusta tuo ja sitä olen noudattanut kuorimahommissa. Eipä näissä mukuloissa tänäänkään ollut paljon kuorimista.


Ilokseni huomasin, että kurpitsa on alkanut paisua kompostin reunassa. Saankohan siitä tänä kesänä salaattiaineksia.


Savisammakko tykkää myös sateesta pitkän kuivan kauden jälkeen.

11 kommenttia:

JaanaElina kirjoitti...

Sadetta odottelen minäkin mökin suuntaan,voisin vaikka tanssia usiamman tanssin.
Vaan siellä ei taaskaan ole satanu,kotipaikkakunnalla kyllä tuli kaatamalla useampaan otteeseen,vaan kun ne marjapuskat on siellä mökillä,jotka kaipaisvat vettä ja kaivokin on kuiva.
Pieniä rupaleita ovat meidänkin mustatmarjat,punaisia tuli pari ämpäriä,kun kilpaa rastojen kanssa niitä keräsin.
Oman maan potuissa ei taida silmiä olla,ovat niin kauniita.Kerroitko kasvattavasi potut laatikossa.Miten se onnistuu.

Upeeta satoa saat siellä.

Mari kirjoitti...

Meillä on muutama punainen viinimarjapensas pihassa ja marjat menevät aina kirjaimellisesti harakoille.

Join pienenä niin paljon viinimarjamehua, että nykyään kun ajattelinkin sitä, niin tulee yökkö olotila! Katselen siis aina onnellisena kun linnut syövät marjat puskista.. ;)

Markka kirjoitti...

JaanaElina:Väkerrettiin vanhoista puisista pihalaatoista laatikoita, jotka vuorattiin kateharsolla (kun ei muuta silloin ollut), jotta rikkaruohot ei työnny läpi. Kaupasta pussillinen perunoita itämään sisälle ja mustaan multaan laatikoihin. Vähän liian ravinteikasta oli multa, kun tuli metriset varret. Viisi perunaa per laatikko istutettiin ja yhdestä laatikosta saa satoa kahdelle ihmiselle ainakin kolmeen ateriaan.

Marika: Päätin viime vuonna, kun tuli kamalan paljon mehua, jotta tänä vuonna en nää niin paljon vaivaa. Vieläkin on korkkaamattomia pulloja. Eipä näköjään tarvitsekaan mehustaa. Minä join kerran angiinassa niin paljon mustamehua, jotta eipä minunkaan herkkua ole enää se.

JaanaElina kirjoitti...

Oi kiitos paljon pottuohjeesta.Voitaisiin ensi kesänä kokeilla.Isäntä on jo pitemmän aikaa puhunut omista potuista,satoa ei tarvita montaa kiloa,vaan juuri niin,että saisi muutaman potun suoraan pöytään.
Meillä ei ole mökillä kellaria,missä isompia eriä säilytellä.Se on kyllä niiden tekemättömien töiden listalla.Tänä kesänä kellari olisi ollut hyvä.Kaupan potut nääs meinas mädäntyä kuumassa keittiössä,jos isomman pussin osti.
Onneksi kaivo kuivas niin sinne saatiin kylmään juomia ja potut.Pitää keksiä siitäkin kuivumisesta jotain positiivista.

Nyt näyttää sateiselta.Toivottavasti nyt sataa koko päivän mökillä,kun ollaan vielä kaupungissakin.

Mukavaa päivää sinne teille.

Markka kirjoitti...

JaanaElina: Ollos hyvä! Sama täällä, mukava ottaa muutaman kerran omasta "pellosta".
Meillä kaivossa on vielä toistaiseksi riittänyt vettä *koputtaa puuta* mutta tuleehan sitä sitten seinästä jos kaivo kuivuu. Meillä sinne ei saa oikein mitään säilytykseen, kun kannessa on kiinni käsipumppusysteemi.
Kiitos samoin hyvää päivän jatkoa!

Nimetön kirjoitti...

Jos karviaisia on liikaa omiksi tarpeiksi, täällä olisi poppoo, jolle ne kelpais... ;-)

-saan minä ehotella-

Markka kirjoitti...

Anonyymi A: Eiköhän se järjesty :)

Tarina kirjoitti...

Ihania kuvia!
Varsinkin kuultava kuva punaherukoista!
Kauniita unia!

Markka kirjoitti...

Tarina: Minustakin se kuultava puna oli aikas ihku.
Kiitos samoin.

seijastiina kirjoitti...

Kauniita kuvia, perunasanko on ihana noin kuvattuna varsinkin. Ihan kiva olo tuli, kun katselee kuviasi, nätisti otettuja.
Jeps, punainen marjamehu on jees, meillä ei tule marjoja omista, antaa lintujen syödä nekin vähät :D

Markka kirjoitti...

Seijastiina:Kiitos! Pieniä ovat mustat vinimarjat, ei maksa vaivaa mehustaa, liekö noissa mehuakaan. Yhden pensaan punaisista tuli kaunista juotavaa vaikkapa lentsu-kauteen.