.

.

lauantai 31. heinäkuuta 2010

Pelle Pelottimen myrskylaulu


Rajuilma kirvoitti vesisuonen ja  runosuonen. En pidä kovinkaan paljon murrerunoista, paitsi Heli Laaksosen ja Kalle Väänäsen tuotannosta. Koska Pelle on savolainen, tuli tästä kuin tulikin murreruno.

****

Ukkonen jyrisi ja salamat väläkky, taevaanranta oli valakee.
Tuulessa roppa kallelleen kiänty ja tuntu, että piä tuas halakee.

Sitten kun oekeen pamahti ja tuuli, niin katos kylelleen rysähti,
siltä meni jalaka ja jokkaenen kuuli, kun taevaalla ukkonen jysähti.

Kyllä sitä Pelotinta ihteesä pelotti, mutta tolokkuna seiso se vartija.
Vettä tuli ku konsanaan Esterin päivänä, kastu palttoosta helema ja hartija.

Kyllä kun ihteesä oekeen uskoo, niinku tämä resupelle,
työkseen vartijoi vaekka marjapuskoo oli pilivinen päevä tae helle.

****

perjantai 30. heinäkuuta 2010

Myrskyn jälkeen, on poutasää....


Luonnon painepesuri pyyhkäisi Etelä-Savon yli viime yönä. Illan pimetessä ja tukahduttavan helteen hieman hellitettyä Miekkosen kanssa sytytettiin lyhtyjä ja kynttilöitä ja suunniteltiin viettävämme tänään grilli-iltaa Katoksessa lyhtyjen loisteessa. Sitten pimenevässä illassa taivaanranta alkoi välkkyä salamoista, vaikka oli aivan tyyntä ja hiljaista. 

Katos vaurioitui käyttökelvottomaksi mutta onhan tuo 19,90 euron hintaiseksi hyvin palvellut koko kesän, ei niinkään sadekatoksena, vaan aurinkosuojana.

Taisi elämänlanka, joka juuri oli päässyt kiipeämään säleikön yläreunaan, katketa.

 

Raskaat pelakuun kukat taittoivat vartensa...


... ja uusia pistokkaita on pilvin pimein.


Jotain hyötyäkin ukkosmyrskystä on: auto on puhdas ja luonto kiittää.


Pelle Pelotin hymyilee märissä vaatteissaan lakki kallellaan mutta PYSTYSSÄ.


Horsmikko ja palsamit lakosivat pihan reunamalla.


Uutisissa sanottiin, että "Savonlinnan torille oli eilen kokoontunut tuhatpäinen yleisö seuraamaan ilotulitusta" :D

Nyt taas aurinko paistaa ja elohopea on kohonnut reilusti yli 20 asteen viivan.

keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Hell...e


Pelle Pelotin oli saanut auringonpistoksen ja kaatunut mahalleen, sen pää oli haljennut ja jalka poikki. Onneksi löytyi varapää ja se nostettiin pystyyn ja tuettiin,  nyt se vartioi taas urhoollisesti punaviinimarjapensaan vieressä.

Siilit eivät jaksa liikkua eikä syödä juurikaan, ne käyvät vain hätäisesti juomassa vettä kupistaan.

Ulkona on nyt klo 20:20 +30 astetta, mökissä +28 astetta ja saunakamarissa +26 astetta, taidan valita saunakamarin nukkumapaikakseni ensi yöksi.

Kävin marjassa :) lähipusikossa ja pensaassa, saalis tässä, puoli litraa.


Kurpitsa kukkii vasta nyt pottumaan kupeessa.


Ja yllätys yllätys...amazonlilja kamarissa.


Päätin ottaa perjantaiksi vapaapäivän, toisen niistä kahdesta juhannuksen pyhiltä jääneestä kesälomapäivästä.
Pitäisi saada verstasrakennuksen remppa, eli lattialistojen kiinnitys, valmiiksi ja purkujäte kierrätykseen, huh.

Ruoho on kasvanut polvenkorkuiseksi nissä kohdin, missä se ei ole palanut, ajaa ei uskalla eikä jaksa kastella niin paljoa, että siitä olisi mitään hyötyä.
Lienee kuitenkin viisainta suunnistaa uimarannalle ja jättää puuhastelut tuonnemmaksi.

sunnuntai 25. heinäkuuta 2010

Kesähäitä odotellessa


Akkain viikko huipentui työkaverin, hyvän ystäväni polttareihin - "joka leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön".
Päivä alkoi juhlakalun hemmottelemisella muhkealla aamupalalla, siihenpä se hemmottelu loppuikin muutamaksi tunniksi. Pallo jalassa ja hassuissa kamppeissa morsian parka kulki koko päivän pitkin kaupunkia.

Pallo.

Iltapäivällä pelattiin hieman curlingia, harrastettiin jousiammuntaa ja puhallusputkella ampumista. Sitten lämpisi morsiussauna. Morsiussaunassa morsianta kylvetettiin vastalla, pestiin suolalla ja jauhoilla ja tehtiin taikoja, joista viimeisenä morsiamen piti juosta alasti saunan ympäri huutaen entisten heilojen nimet. Tuhdin ilapalan jälkeen laittauduttiin nätiksi ja lähdettiin kaupungille, morsian kauppasi mukamas sulhasen perhoja ja uistimia ym. tykötarpeita aviosäätyyn astumisen jälkeen miehelle tarpeettomina - kunnes järjestyksenvalvoja piti niitä liian vaarallisina esiteltäviksi yleisellä paikalla. Lopuksi tanssittiin paljon.
Aamulla olo oli kuin oikenapuolimmaisella kynttilällä mutta hauskaa oli.




perjantai 23. heinäkuuta 2010

Nyt on pelakuu


Mökille on kuin huomaamatta tullut hankittua joukko erilaisia pelargonioita, enimmäkseen perinteisiä punaisia. Talvehtiminen on mennyt alle 10 asteisessa, valoisassa varastossa hyvin. Keväällä uudelleenistutus tömäkkään multaan ja heinä-elokuun vaihteessa kukinta on komeimmillaan.





Jopa katkenneet, multaan puolihuolimattomasti tökityt, melkein lehdettömät oksat puskevat lehtiä ja nuppuja ja yllättäen kirkkaan punaisia.

Karkkipurkin takana kukkii piikkikruunu. Pelakuu vieressä kukkii toista kertaa sitten toukokuun,välissä parin viikon tauko.
Korkea ritarinkannus taustalla....
...ei kestänyt sadetta, sitä ainoaa sitten kesäkuun.
Muillakin pihassa on kiire kukkia. Hattivatti!
Kokeileppa ruohosipulin ja perunankukkia leikkokukkina, kauniita ja kestäviä. Moni ei tunnista perunan kukkaa vaasissa.
Yleensä syyskuussa kukkiva amazonlilja tykkäsi juurakon jakamisesta ja kukkii kohta.
Ja viimeisenä kirpputorilta eurolla ostetut kaksi chiliä, joiden kasvatuksen suhteen olen onnistunut tekemään kaikki virheet, ovat nyt kuitenkin melkein puolimetrisiä ja nuppuja näkyvissä. Jännittää josko vielä palkojakin putkahtaa .

sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Vanhoja autoja siivekkäitä


Eilen suunnistettiin Miekkosen kanssa harrasteautotapahtumaan. Päätettiin mennä onnikalla, joka ajaa mökin ohitse ehkä 2 x päivässä.

Matka alkoi tästä, atsiiih..pujo.


 

Taidetta pysäkillä, oma kuva ?


"Oili on paska"


Linja-auton kuljettaja oli puhelias rumpali, menossa keikalle illalla, sekä innokas perhosten keräilijä ja kalastaja, lisäksi selvännäkijä tai paremminkin -kuulija, "ootko sinä kotosin Kainuusta?" kysyi hän. Juttua riitti niin paljon, että meinattiin ajaa hurauttaa pitkäksi.

Sitten ihastelemaan siivekkäitä kaunokaisia.



Ja kromi kiilsi niin, että siinä voi vaikka peilata, uuups.
...paitsi tässä "luuranko"-autossa...
Huomaa jääkaappi!
Välillä tuntui tältä.
Makeeee....toivottavasti etuveto...
Dollari(rupla)-hymy XD
Tapahtumassa myytiin arpoja, joissa on palkintona aito, vanha Mini Cooper ja kylpytynnyri. Arvonta on tänään torilla klo. 12.00. Kylpytynnyrikin kelpais...hmm.

Ps. linja-auton kuljettaja oli muuten Kuhmosta, ritariperhonen meidän pihasta.

lauantai 17. heinäkuuta 2010

Pelle Pelotin


Perjantaina olo kävi töissä niin tukalaksi, että välittömästi mökille tultua piti houkutella, tai ei oikeastaan enää hirveesti tarvinnu, Miekkonenkin uimaan. Mokoma vielä hirvisteli veden kylmyyttä 10 minuuttia, kun meikä oli kellunut ja sukellellut tovin. Tässä kuva viime sunnuntailta, kun Miekkonen vielä uhmasi vettä, eikä uskaltautunut tuon pitemmälle. Huom, meikä kameran kanssa aavalla. Miekkonen on tuo vasemmanpuolimmainen hahmo rannalla, tarkkailee kuin turvamies metsää, oikeanpuolimmainen on keinulauta, hih.


Punaviinimarjat alkavat punastella ja räklänpojat ovat niin rohkeita, jotta päätimme rakentaa Pelle Pelottimen. Remonttivaatteille tuli nyt uusiokäyttöä. Pelle näyttää naureskelevan, vaikka piti tulla vihainen ilme. Hauska kukkaruukku sitten kun siihen kukkia istuttaa - paitsi on päällään. Kettu-hahmo vieressään on tyttären tekemä, oivallinen pelotin sekin.
Valkoiset viinimarjat eivät kelpaa riähkälinnuille.


Tänä aamuna oli taivas kauttaaltaan pilvessä ja lämpöasteita 20. Tuntui viileältä. Heti herättyä ikkunat ja ovet auki ja läpiveto. Aaaaahhhh. Nyt alkoi taas paistaa.

Pakko vielä laittaa yksi siilikuva, enkkari 10 eilen mutta kuvaan sain 7 veljestä. Oli ilo huomata, että kun illallinen oli tarjoiltu ja drinkkibaari avattu, kavereille kelpasi pelkkä raikas vesi. Sitten niiden piti vielä tapella asiaankuuluvasti XD.

torstai 15. heinäkuuta 2010

Saunassa 24/7


"Forecan säätiedotus lupaa +26 astetta tähän maailman kolkkaan lauantaiksi, JESS edes hieman viileämpää" -keskustelu käytiin työpaikalla. Pöytäpuhaltimet huohottavat niskaan täysillä ja silti iltapäivällä alkaa heikottaa.

Kuuropilvet ovat onnistuneet kiertämään mökkipaikkakunnan täysin. Viime kesänä istutettu ruohokenttä on palanut ja kasvimaa ja kukkaistutukset nuutuvat.
Auringon laskettua hieman helpottaa. Siilit uskaltautuvat ruoka- ja juomakupeille ja Katoksessa istuisi vaikka kuinka pitkään. Uhmasin, no en ihan kuolemaa, mutta luonnon lakeja ja seisoin aivan paikallani, kun siili lähestyi minua. Sitten se yhtäkkiä ahneuksissaan puraisi minua varpaasta. Onneksi ei mitenkään lujaa, oisipahan ollut melkoisen iso iltapala hänelle, joita on muuten havaittu pihapiirissä yhtaikaa yhdeksän.

Johan sen näkee mummutettavan jalkaterän asennosta XD.


Keskellä ei mitään, lähellä mökkiä on uimaranta. Se on hylätty yleinen uimaranta ja nyt venerantana. Viime sunnuntaina kello 13 reikä reikä, ei ristin sielua, paitsi siis tietysti minä ja Miekkonen...aaaahhhhh.


Vesi tuntui varpaisiin LÄMPIMÄLTÄ.


Mökillä Miekkonen kaatoi kastelukannullisen kaivovettä niskaani, viileä suihku, mutta oli se vähän aikaa lämminnyt siinä kannussa.

sunnuntai 11. heinäkuuta 2010

Bluesia ja rockia


Loman päättäjäisiä vietettiin Beach & Blues Partyssa ihanan musiikin parissa.
Päivä alkoi Pepe Ahlqvistilla kitaroineen. Parkkihalliin pystytetyssä baarissa oli ihanan vilpoista istuskella. Jotkut kävivät ottamassa kuvan ihan nenän edestä mutta minä en kehdannut, joten vähän on epäselvä tämä.



Marjo Leinonen & Balls oli mahtava, käy kurkkaamassa. Johnny Spence räjäytti lopuksi potin rokaten niin, että varvastossut länksähtelivät, kun sain Miekkosenkin lopulta rantalavan kulmalle heiluttelemaan itseään musiikin tahdissa.
Välillä käytiin syömässä makkaraa ja hampurilaiset ja istuttiin ruohikolle nautiskelemaan. Popcornit ja hattarat olivat ilmaisia.



Topi Sorsakoskellekin tuli läpsäytettyä käsipäivät XD...

Näihin kuviin ja tunnelmiin päättyy kesäloma, mutta ei kesä.