.

.

keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Pitsimatto


Sisustuslehtiä selatessani silmään pisti lattialle sopivat pitsiliinat . Koska lankakoriini oli eksynyt kaalinpään kokoinenn kerä mustaa trikookudetta ja minulla oli tarve mustalle pitsimatolle, googletin "virkattu pitsimatto, ohje". Monenmoista keskustelua ja blogia tuolla hakusanalla löytyi, mutta en jaksanut kaivaa niistä esiin virkkausohjetta. Siispä "Virkkuukoukussa" -sivuille ja silmä tarkaksi. Tulos näkyvissä, tosin melko huonolaatuisessa kuvassa 2,5tunnin kuluttua. Halkaisija on 60 cm koukulla 10. Jos tämä kuvan perusteella toteutetun käsityön virkkausohje on rikos, tunnustan ja vielä ilman kidutusta!

Pitsimatto

Tarvikkeet: matonkudetta ( minulla oli sellaista, joka vaikutti luistimien nauhoilta) ja virkkuukoukku nro. 10.

1.krs Tee matonkuteesta sormen ympärille lenkki ja virkkaa siihen 12 kiinteää silmukkaa, sulje piilosilmukalla (ps). Kaikki kerrokset työn loppuun asti suljetaan piilosilmukalla (ps).
1. krs: virkkaa jokaiseen silmukkaan 1 pylväs (p), 1 ketjusilmukka (kjs).
2. krs: 3 p kjs-kaareen, 2 kjs, kerroksen loppuun.
3. krs: 4 p ed. kerroksen pylväisiin, 2 kjs, kerroksen loppuun.
4. krs: 5 p ed. kerroksen pylväisiin, 2 kjs, kerroksen loppuun.
5. krs: 6 p ed. kerroksen pylväisiin, 2 kjs, kerroksen loppuun.
6. krs: 5 p ed. kerroksen pylväisiin, 4 kjs, kerroksen loppuun.
7. krs: 2 p ed. kerroksen 1. ja 2. pylvääseen, 1 kjs, jätä 1 p väliin, 2 p. ed. kerroksen 4. ja 5. pylvääseen, 1 ks, kerroksen loppuun.
8. krs: 5 p ed. kerroksen 4 pylvääseen, 1 kjs, kerroksen loppun.
9. krs: samoin kuin 8. krs
10. krs: 6 kjs, 1 kiinteä silmukka (ks) kjs-kaareen, kerroksen loppuun.
11. krs: 1 ks, 1 ½-pylväs, 1 p, 1 pitkäpylväs., 1 p., 1 ½-p, 1 ks kjs-kaareen, kerroksen loppuun.
Kannattaa könytä lattialla ja virkata tasaisella alustalla, jotta matosta tulee tasainen eikä reuna ala liepottaa. Jos kude on pätkissä, ompele ne yhteen, vältyt päättelyltä, joka ei kuitenkaan pidä.

6 kommenttia:

Moira kirjoitti...

I-H-A-N-A! Tilaan näitä viis, kiitos!

Jenni kirjoitti...

JEEEE! Mahtava.

Markka kirjoitti...

Moira: VIISI !? Näitähän voisi liittää yhteen...
Jenni: ...ja vois laittaa vaikka seinälle.

Anonyymi kirjoitti...

Kiiitos! Olen etsinyt virkatun maton ohjetta ja samalla kokeillu kaikkeanlaista omaa viritelmää, mutta tuon perusteella luulis onnistuvan!

mintsu kirjoitti...

kiitos ohjeesta, aloin omasta päästä virkkaamaan mut ei näytä hyvältä eli purkaan ja teen tuolla ohjeella... pitääpä samalla tutustua muutenki blogiisi

siniemilia kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Olen virkkaamisen saralla vasta alottelija. Ostin kilon sormenpaksuista villalankaa, mutta harmikseni (kun olin aloittamassa mattoa tällä ohjeellasi) huomasin että koukku nro 10 on aivan liian pieni! Hankittuani koukun nro 12 tai 15, palaan ohjettasi lukemaan!