.

.

maanantai 2. kesäkuuta 2008

"Navigare necesse est, vivere non est necesse"


Otsikko vapaasti suomennettuna: "purjehtiminen on välttämätöntä, elämä ei niinkään". Muinoin navigointia helpotti suunnattomasti sekstantti, jonka avulla saatiin tietoon oma sijainti esimerkiksi merellä suhteessa johonkin taivaankappaleeseen. Erään kerran olisin tarvinnut moista tai vastaavaa kapistusta - sienimetsässä.
Nyt minulla on navigaattori. Aion suunnistaa kesälomamatkalla Tampereen ohi joutumatta Nokialle sekä mennessä että tullessa. Moinen laite ei kuitenkaan, ja ymmärrän kyllä hyvin miksi, pysty ottamaan huomioon tietöistä johtuvia normaalista poikkeavia liikennejärjestelyjä, joita kyseisellä tieosuudella on ollut kohtalaisen paljon ja jo kohtalaisen kauan.
Kerran piti suunnistaa Porista Itä-Suomeen ja niinpä heitinkin Merikarvialla mutkan, tulipahan sekin nähtyä. Mutta ei siinä vielä kaikki, kun lähdin Merikarvialta kartan mukaan oikotietä kohti valtaväyliä, jouduin ajamaan 16 kilometriä traktorin perässä kävelyvauhtia. Traktorin peräkärryssä oli talon korkuinen kuorma koivuhalkoja uhkaavasti kallellaan vasemmalle eikä ajajalla ollut kiirettä mihinkään mutta ei myöskään aikaa pysähtyä päästämään minua ohitse. Saattoihan olla että jos minä en nähnyt mitään eteenpäin ei hänkään nähnyt taaksepäin. Maisemat sillä tieosuudella tulivat tutuiksi.
Testasin uutta vempaita viikonloppuna suunnistaessani mökille. Matkalla päätin ajaakin ensin maalikylään hankkimaan mökkimuonaa. Vempain tulkitsi välittömästi, että nythän sitä ollaan taas jo hieman eksyksissä ja niinpä se sillä kolmen kilometrin matkalla etsi minulle kuusi uutta reittiä kaupungista mökille (mistä en aiokaan kertoa Miekkoselle).

Ja muuten, jos googlettaa sanan sekstantti x:llä, voi joutua hieman epämääräisille sivustoille, näemmä.

Ei kommentteja: