.

.

tiistai 21. lokakuuta 2008

Seulontaa


Minä ja autoni saimme postia samana päivänä. Minä sain kutsun "seulaan" ja auto katsastukseen. Auton kuntoa valvovat viranomaiset. Ajokin omistaja pitää huolen siitä, että auton konepelti kiiltää eikä moottori yski - omasta kunnosta ei aina niin väliä.
Terveydenhoitaja kyseli "seulonnan" yhteydessä ruokailu- ja liikuntatottumuksista, laski painoindeksin ja mittasi vyötärönympäryksen. Näillä tiedoilla, jos tutkittava vastaa rehellisesti ja vyötärönympärys naisella ei ole yli 80 cm, saa selville onko taipumusta aikuisiän diabetekseen. Ei ollut, vaikka sanoin harrastavani liikuntaa ainoastaan lapion, haravan, lumikolan tai kirveen kanssa ja laitan moneen ruokaan kermaa. Autoa katsastettaessa katsastusmies ei paljon muuta kysellyt kuin että "onko pakokaasumittaus tehty" ja "50 euroa kiitos" Sitten löi leiman paperiin ja "turvallista matkaa".
Mammografiakuvauksessa rinta litistetään epämiellyttävän tiukalle, eli munkista tehdään lettu - kipu tuntuu monta päivää jälkeenpäin. "Alustan" tarkastus ei yleensä satu, mutta ei myöskään laita kadehtimaan tutkimuksen tekijän ammattia, paitsi ehkä palkkaa, jos on kyse lääkäristä.
Auton katsastuksessa tuloksen kuulee välittämästi toimenpiteen jälkeen, näytteenoton jälkeen terveydenhoitaja toivoi minulle "hyvää tulosta". Niin minäkin.

--

Kuva on napattu sieniretkellä, joka on myös hyvää hyötyliikuntaa. Minusta siinä jättiläishyönteinen on naamioitunut sammaloituneeksi kuusen karahkaksi.

Ei kommentteja: