.

.

tiistai 22. huhtikuuta 2008

Niksi-Markka


Kun lasketaan yhteen sähkölasku, tulisija, pahvinen kotitalousjäte sekä kuutiokaupalla risuja, jotka pitää saada hävitettyä omaksi ja naapureiden iloksi pihalta ja pihan ympäristöstä, on "syttöpatteri" oiva keksintö. Siivoan pihaa ja ympäristöä keräilemällä oksanpätkiä tyhiin maitopurkkeihin, paperipusseihin tai pieniin pahvilaatikoihin ja asettelen ne liiterin hyllylle kuivumaan. Jonkin ajan kuluttua minulla on helpostisyttyviä paketteja mökin uuniin. Luulen että myös 6-packin pahvikuoret olisivat mainioita ja kompaktinkokoisia moiseen virkaan, jos niitä sattuisi jostain löytämään.

Näin keväällä alkavat kauppojen hyllyt notkua uuden sadon yrttejä ja vihanneksia. Pienenä vinkkinä kerrottakoon, että jos sinulla on pienikään pala maata, kukkapenkin nurkkaa tai parvekelaatikko ja yöpakkaset on ohi, kannattaa ostaa esim. ruukkusalaattia, -ruohosipulia, -persiljaa ynnämuita yrttejä tavaratalon vihannestiskistä. Kun vihreät osat on melkein käytetty loppuun, voit istuttaa juuripaakun multaan. Ja eipä aikaakaan kun sinulla on oma yrttitarha, josta voit napsia tuoreita salaatinlehtiä leivällesi. Loppukesästä saat ihmetellä miten ruukkusalaatti voi kasvaa puolimetriä korkeaksi ja rucolakin kukkii. Ruohosipuli nousee maasta seuraavana keväänä uudelleen, se on nääs monivuotinen.

Jos omistaa auton, täytyy siihen ainakin näillä korkeuksilla vaihtaa renkaat kaksi kertaa vuodessa. Koska puuha on mielestäni äärimmäisen tylsä, maksaa huoltoasemalla aivan liian paljon ja sen tekemättä jättäminen vielä enemmän, nimittäin jos jää kiinni rengasratsiassa, päätin ottaa renkaanvaihdon harjoituksen kannalta. Kuvittelin että olen matkalla jossain, jossa asukastiheys on huomattavasti pienempi kuin kehäkolmosen sisäpuolella ja minulta puhkeaa rengas. Koska teiden ritareita ei näy mailla eikä halmeilla ja haluan muutenkin selvitä ongelmasta omin avuin, minun on pakko kaivaa ehjä rengas ja tunkki esiin, ja ryhtyä puuhaan. Huono puoli tässä mielikuvitusleikissä on, että oikeassa elämässä minun ei tarvitse vastaavassa tilanteessa vaihtaa kuin yksi rengas, ellen ole paennut poliisia hurjaa ylinopeutta ja ajanut pikkimattoon.
Toisaalta kun se ensimmäinen rengas on vaihdettu, ei liene muuta vaihtoehtoa kuin tehdä niille kolmelle muulle samoin. Sitäpaitsi harjoitus tekee mestarin.

Ei kommentteja: