.

.

tiistai 23. syyskuuta 2008

Otava ja muut taivaan merkit

Iltapäivälehti otsikoi "5-vuotiasta heitettiin tiilellä kasvoihin". Itse teksti kertoi, että tapaus sattui päiväkodissa ja tiili olikin tiilen kappale, joka aiheutti sentin mittaisen haavan ohimoon. Asiaan puuttui poliisi ja lastensuojeluviranomaiset. Tekstissä myös päivitellään miten tiiliskiven palanen on voinutkaan joutua päiväkodin pihalle. Hmm...ja miten alle kouluikäinen voikaan hetken mielijohteesta heittää toista jollakin esineellä esimerkiksi vahingossa tai jopa puraista.
Kun olin kansakoulun alaluokilla, meidän koulun pihalla oli sepeliä, eli ainekset vaikka täysimittaiseen sotaan. Talvella oltiin välitunnilla lumisotaa ja välillä tuli kovaksi taputeltu pallo päähän ja jopa suoraan kasvoihin, niin että näkyi tähtiä. Tai kun roikuttiin pyörätelineen tangossa polvitaipeista ja tehtiin voltteja, joku tyrkkäsi minua kantapäistä, jolloin putosin suoraan naamalleni hiekkaan ja poskeen tuli verinaarmuja, ja taatusti jokainen oli yli sentin mittainen. Paikalle ei hälytetty poliisia eikä pyydetty lastensuojeluviranomaisia tutkimaan vahingontekijän perhetaustaa.
Toki lapselle pitää melkein lakkaamatta teroittaa ja omalla esimerkillä osoittaa, että toista ei saa vahingoittaa millään tavalla mutta että ikäänkuin kyseinen tapaus olisi ainutkertainen ja ylittää vielä uutiskynnyksen. Sitäpaitsi nykyään joutuu melkein vankilaan jos tukistaa.

---

Vanhimman tyttäreni ollessa alle kouluikäinen naapurin poika heitti häntä kivenmurikalla otsaan. Haava piti ommella ja kohtaan jäi pysyvä arpi. Poikaa ei otettu huostaan eikä onnettomuus päässyt edes paikallislehteen.

---

Muutama viikko takaperin samainen iltapäivälehti uutisoi että mies ampui vahingossa metsästyskaveriaan, koska luuli tätä sorsaksi.

(blogiteksti on kirjoitettu ennen uutista kouluammuskelusta, johon en ota kantaa ja olen edelleen sitä mieltä että tiiliskivijutussa tehtiin kärpäsestä härkänen)

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mitenkään asiaa vähättelemättä olen samaa vanhanajan mieltä. Nykyään mennään niin äärimmäisyyksiin kaikissa asioissa ettei enää osata vetää rajoja normaaliin käyttäytymiseen tai suhtautua luonnollisesti tavallisiin elämisen riskeihin. Pienimpäänkin kompastumiseen pitää etsiä syyllinen kivitettäväksi.
Ja toisaalta taas samaan aikaan toisessa päässä agressiivisuus ja väkivalta lisääntyy.
Vaikea siitä keskeltä kai löytää se oikea näkemys.

Markka kirjoitti...

Sirokko: pelottavaa eikö totta. Yhä useampi asia ei ole enää hallinnassa ja se vähäinenkin maalaisjärki on katoava luonnonvara.

Jenni kirjoitti...

On mua myös heitetty asfaltinpalalla selkään ja mustahan on tullut ihan normaali (ahhahaaa!).

Ei vais. Täällähän ollaan huolestuneita niistä kovaäänisistä häiriköistä. Nämä tappajat ovat kuitenkin olleet niitä hiljaisia ja kilttejä. Ovat kököttäneet huoneessaan ja hautoneet, kuinka saavat mahdollisimman monta mukaansa.

Markka kirjoitti...

Jenni: onko heitetty?
Hiljaisista ja kilteistä viimeiseksi uskoisi mitään tuollaista, paitsi että nämä kaksi ilmaisivat halveksuntansa ihmiskuntaa kohtaan kavereillee ja avoimesti netissä sekä harjoittivat pistooliammuntaa. Toisaalta vaikka aseenostoluvat laitetaankin tarkempaan syyniin Suomessa, haluava saa aina jostakin hankittua aseen, mutta tokihan se tekee toteutuksen hieman vaikeammaksi. Pommien rakentamiseenkin on kuulemma seikkaperäiset ohjeet netissä.

Anonyymi kirjoitti...

Eipäs tullu mieleen kutsua poliisia ja lastensuojeluviranomaisia tutkimaan asiaa, kun tarhakaveri puraisi lapseni käsivarresta niin kovasti, että hampaanjäljet ja mustelma oli vielä viikonkin jälkeen näkyvissä. Eikä kyllä tullut mieleen pyytää viranomaisia silloinkaan, kun oma lapsi puraisi minua reidestä niin kovaa, että verinaarmut tulivat...
Olenkohan kenties epänormaali äiti näinä aikoina, kun yritän edes välillä käyttää myös maalaisjärkeä?????

-lenkkapolvi-

Markka kirjoitti...

Lenkkapolvi:D
Älä muuta sano. Pelissä sattuu ja se on normaalia. Pistää miettimään että onkohan tuossakin lehtijutuissa enemmän kyse vanhempien välisistä asioista kuin todellisesta käsillä olleesta vaarasta. Käsittävätköhän ko. lapset edes kunnolla koko myllytystä.

Jenni kirjoitti...

Heinisuolla. Sitten ukki heristeli nyrkkiä naapurin pikkuveljelle, joka oli syyllinen.